top of page

Kada kreiptis pas gydytoją odontologą?

Pas odontologus profilaktinei apžiūrai patariama vykti du kartus metuose. Gydytojas odontologas patikrins dantų, dantenų ir bendrą burnos ertmės būklę. Taip galite būti tikri, kad Jūsų burnoje viskas klostosi gerai ir nėra grėsmių, susijusių su rimtomis dantų ligomis. Kita vertus, kartais simptomai negali būti nuspėjami iš anksto ir prasideda netikėtai. Todėl labai pravartu apžvelgti, kokiais atvejais reikia, kad profesionalūs odontologai Jus apžiūrėtų.



Blogas burnos kvapas


Daugiau nei 50 % žmonių savo gyvenime (tam tikrame etape) susiduria su nemaloniu burnos kvapu. Į tai numoti ranka negalima, mat tai gali būti ženklas, pranešantis apie suaktyvėjusią dantenų ar dantų ligą arba atsiradusį uždegimą.



Dantų skausmas


Tai vienas nemaloniausių pojūčių, todėl jį ignoruoti būna gana sunku. Pirmiausia turite išsiaiškinti, koks tai skausmas (vienkartinis, reguliarus, geliantis, ir pan.) ir kas galėjo sukelti šį skausmą (iškritusi plomba, nuskilęs dantis, tam tikri maisto produktai). Bet kokiu atveju, pajutus skausmą, reikia kreiptis į odontologą, nes skausmas gali reikšti tik vieną – neigiamus pokyčius burnos ertmėje.



Dantenų paraudimas, kraujavimas, pasislinkimas.


Odontologai nurodo, kad paraudusios dantenos ar kiti jų pakitimai gali reikšti prasidėjusį gingvitą (dantenų uždegimą), kuris negydomas virsta į periodontitą, sudėtingesnę formą, kai pradeda retėti ir kristi dantys, pažeidžiamas žandikaulis. Dėl šios priežasties labai svarbu laiku užkirsti kelią šiems simptomams.



Žaizdelių burnoje atsiradimas


Tai – nedideli ant dantenų ar vidinėje skruostų pusėje atsiradę paraudimai ar baltos dėmelės. Paprastai jos gali atsirasti dėl minkštųjų audinių pažeidimo valgant ar kramtant. Natūraliai žaizdelės išgyja ir išnyksta savaitės laikotarpyje. Tačiau, jei po maždaug 7 dienų žaizdelės neišnyksta, verta pasirodyti gydytojui odontologui, mat tai gali būti rimtesni burnos ertmės ar apskritai organizmo nusilpimo požymiai.



Dantų jautrumas valgant


Jeigu jaučiate padidėjusį dantų jautrumą valgant šaltus ar karštus produktus arba geriant gėrimus, didelė tikimybė, kad šie pojūčiai neatsirado šiaip sau. Tai gali būti dantų ėduonies pradžia, todėl, kaip pataria odontologai Kaune, reikėtų kuo greičiau pasirodyti specialistui.



Jaučiate metalo skonį burnoje


Nors tai ir skamba keistai, tačiau toks jausmas neretai aplanko tuos, kurie susiduria su pirmaisiais gingvito simptomais. Metalo skonis vėliau virsta į blogą burnos kvapą ir dar rimtesnes problemas. Tad, jei norite būti tikri dėl sveikų savo dantų, geriau nerizikuokite ir paskirkite sau vizitą pas odontlogą.

bottom of page