top of page

Ką daryti įtariant danties nervo uždegimą?

Pulpitas. Terminas, kuris iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti ne toks ir grėsmingas, visgi nuvertinti šios dantų ligos nereikėtų. Kitais žodžiais tariant, pulpitas yra danties nervo uždegimas, daugeliui žmonių dar žinomas kaip nepakeliamas dantų skausmas. Paprastai dėl įvairių infekcijų, rečiau – dėl fizinių ar cheminių pažeidimų – kylantis diskomfortas trukdo valgyti, gerti, miegoti. Jaučiant danties skausmą susikaupti tampa ypač sunku, dėl to nukenčia darbas, žmogus tampa irzlus. Tad, ką daryti, kad dantų gydymas jums būtų nereikalingas dar ilgai ir vietoj nuolatinių vizitų pas odontologą džiaugtumėtės sveika šypsena?


Kas sukelia danties pulpos uždegimą?


Danties pulpa (nervas) yra emaliu ir dentinu apgaubti minkštieji danties audiniai, kuriuose išsidėsčiusios kraujagyslės bei nervai. Dėl tam tikrų priežasčių burnoje atsiradusios infekcijos po truputį gadina paviršinius audinius, taip besiskverbdamos į vis gilesnius sluoksnius. Pasiekusios pulpą, bakterijos ten sukelia uždegimą, ta vieta ima tinti ir dėl spaudžiamo nervo kyla skausmas. Priklausomai nuo infekcijos židinio dydžio skausmas irgi gali būti įvairus: kai kada jis būna nežymus ir pasireiškia tik išgėrus karšto ar šalto gėrimo, o kartais jo intensyvumas gali būti toks didelis, jog kad ir ką bedarant nepavyksta išvengti nemalonių pojūčių.

Odontologijos specialistai išskiria šias pagrindines pulpito priežastis:

  • Dėl netinkamos ar nereguliarios priežiūros atsiradęs dantų kariesas;

  • Pernelyg stiprus kandimas, griežimas dantimis;

  • Įvykusi danties trauma ar kiti sužalojimai.


Kaip žinoti, kad danties pulpoje yra infekcija?


Pagrindinis simptomas, leidžiantis spręsti apie uždegimines reakcijas danties vidiniuose audiniuose, yra skausmas. Jis gali būti lėtinis arba ūmus. Pastarasis yra pats nemaloniausias, nes kai skauda dantį, neįmanoma galvoti apie nieką kitą, tik kaip greičiau patekti pas odontologą.


Jeigu pastebite ar jaučiate šiuos simptomus, nedelsdami vykite pas dantų gydytoją:

  • Ūmus skausmas valgant ar geriant karštą maistą arba gėrimus;

  • Dantų skausmas naktį ar kramtant;

  • Atsiradęs dantų jautrumas, dantenų patinimas;

  • Kai kuriais atvejais pastebimas nedidelis danties spalvos pakitimas arba pūlinukas (fistulė);

  • Rečiau pacientai nejaučia didelio skausmo. Tai gali reikšti, kad pulpos uždegimas yra lėtinis.


Jaučiant kažkurį iš šių simptomų būtinas profesionalus dantų gydymas. „Denta“ odontologai pacientus su skaudamais dantimis stengiasi priimti kaip įmanoma greičiau. Problema pašalinama atliekant pulpos arba dantų šaknų kanalų gydymą. Laukti, kol nemalonūs pojūčiai liausis – tikrai neverta, nes dažniausiai delsimas reiškia tik dar intensyvesnį danties skausmą ir sudėtingesnį gydymą.


Staiga pajutus skausmą ir neturint galimybės iškart vykti pas odontologus, galima išgerti vaistų nuo skausmo, prieš tai pasitarus su šeimos gydytoju ar vaistininku. Vos tik pasitaikius pirmai progai būtina suskubti ir užsirašyti pas specialistus dėl pulpito gydymo.

bottom of page