top of page

Dantų protezai ir protezavimas. Kada taikytina?

Burna yra pirmoji virškinamojo trakto grandis. Netekus dantų, maistas iki galo nesukramtomas, blogai virškinamas skrandyje ir žarnyne, todėl gali atsirasti virškinamojo trakto sutrikimų. Jei nėra krūminių dantų, sužemėja sąkandis. Tai neigiamai veikia žandikaulio sąnarį – jis pradeda traškėti, skauda.


Dėl sąnario deformacijų atsiranda veido raukšlės. Kai netenkama krūminių dantų, įkrinta skruostai. Praradęs priekinius dantis žmogus vengia plačiai šypsotis, todėl susiduria su psichologinėmis problemomis.


Norint išvengti tolesnių veido – žandikaulių sistemos deformacijų, būtinas dantų protezavimas. To nepadarius, į prarasto danties vietą pasvyra gretimi dantys, tuščios vietos link pasislenka ir priešingo žandikaulio dantys, t.y. formuojasi antrinės sąkandžio deformacijos.




Pirmiausia pacientas turi kreiptis į gydytoją odontologą, protezuojantį dantis. Pokalbio su pacientu metu stengiamasi išsiaiškinti apie bendrą paciento sveikatos būklę, persirgtas ligas bei alergines reakcijas. Vadovaujantis apžiūros bei papildomų tyrimų duomenimis, įvertinama burnos ertmės kietųjų ir minkštųjų audinių būklė. Parenkama protezo konstrukcija, numatomi visi galimi variantai ir būtinai aptariama kartu su pacientu. Pacientui turi būti nurodoma vienos ar kitos konstrukcijos privalumai bei trūkumai.


Priėmus bendrą su pacientu sprendimą, protezuojantis gydytojas odontologas tariasi su odontologu terapeutu, periodontologu ar burnos higienistu, koks turėtų būti burnos ertmės ir dantų paruošimas protezavimui.


Dažnai pasitaiko, kad pacientas ateina iš miesto poliklinikos su jau sugydyta šaknimi, o pasirodo, kad ši neišlaikys reikiamo krūvio ir negalės tarnauti kaip atrama. Todėl itin svarbi yra gydytojo odontologo protezuotojo nuomonė, kurią šaknį reikia gydyti endodontiškai, o kurią šalinti tam, kad būtų taupomas paciento laikas ir pinigai.


Netekus galinių krūminių dantų vienoje arba abiejose žandikaulio pusėse, nelieka galinio atramos taško ir nėra galimybės padaryti tiltinį dantų protezą. Tokiais atvejais jau daug metų taikome dantų implantavimo bei po to sekančio protezavimo ant implantų procedūras. Implantavimas yra rekomenduotina praktika ir netekus vieno kurio nors danties. Prigijęs implantas puikiausiai atstoja nuosavą dantį, ant jo galima gaminti cirkonio, metalo keraminius ar kitus fiksuotus protezus, arba konstrukciją kombinuoti kartu su kitais, išimamais dantų protezais.



Dantų protezavimas implantuojant


Aptartais atvejais gali gelbėti ir išimami protezai. Pastarieji burnoje laikosi dėka įvairių apkabėlių, kurios išdėstomos ant išlikusių atraminių dantų. Tačiau apkabėlės turi estetinių trūkumų, t.y. matosi šypsantis. Be to, jos ilgainiui pralaisvėja ir protezo fiksacija pablogėja.


Todėl šiandien mes galime pasiūlyti geresnį sprendimą – gali būti daromi vienpusiai ar dvipusiai protezai su užraktais. Užraktai šiuo atveju pakeičia apkabėles, tačiau jie nematomi ir pacientas drąsiau gali šypsotis, kalbėti, valgyti nebijodamas, kad protezas sujudės ar išsikreips burnoje. Protezas išsiima tik tada, kai pacientas jį „atrakina“. Šie protezai yra labai estetiški, patogūs, todėl pacientai juos mielai nešioja ir jais džiaugiasi. Išvalius tokį protezą, jis iš karto įdedamas atgal į burną, todėl dažnai net namiškiai nežino, kad žmogus nešioja išimamą protezą. Pritaikius išimamą protezą su užraktu, sukandimo krūvis tolygiai paskirstomas ir gleivinei, ir atraminiams dantims. Kadangi gleivinė nėra įpratusi prie kramtymo spaudimo, po kelių mėnesių ji šiek tiek nusėda.



Išimamas dantų protezas su apkabėle


Tarp protezo ir gleivinės susidaro tarpas ir visas krūvis tenka atraminiams dantims. Jie perkraunami. Todėl pacientas privalo apsilankyti pas jį protezavusį gydytoją praėjus dviems, o po to šešiems mėnesiams nuo protezo įdėjimo. Šių apsilankymų metu į protezą įvedamas papildomas plastmasės sluoksnis ir vėl atstatomas tolygus krūvio paskirstymas. To neatlikus pacientas gali net prarasti atraminius dantis. Nuo perkrovimo jie gali pradėti skaudėti, judėti ir visas didelis darbas neteks prasmės. Ilgainiui gleivinė pripranta prie krūvio. Tačiau nežiūrint to pacientas, nešiojantis dantų protezą su užraktais, bent kartą metuose turi profilaktiškai apsilankyti pas jį protezavusį gydytoją.


Sraigtiniai dantų implantai gali padėti fiksuoti ir esant bedančiams žandikauliams. Dėka to išimami protezai tampa stabilesni, nejuda kramtant, tokiais protezais galima atkąsti maistą. Tačiau tokius protezus pacientas turi išsiimti po valgio, išvalyti. Jeigu pacientas pageidauja protezo, kurio nereikėtų išsiimti tenka didinti implantų skaičių (iki 4-6 vienam žandikaulyje) ir jiems prigijus daryti hibridinius protezus. Šie protezai prie implantų tvirtinami pastoviai. Tokie protezai padeda žmogui jaustis kaip su savais dantimis, t.y. puikiai atstato maisto atkandimo, kramtymo funkciją, yra estetiški. Dar labai svarbi tokių protezų savybė – biologinis suderinamumas, kadangi šių protezų karkasas – cirkonio oksidas, o tai biologiškai artima organizmui medžiaga.



Plokštelė fiksuojama ant sraigtinių dantų implantų


Kita pažangi protezų rūšis (pavieniams vainikėliams) – užklotas. Dantis paruošiamas kaip ir plombavimui, po to nuimami labai tikslūs atspaudai. Dantų technikos laboratorijoje pagaminami abiejų žandikaulių modeliai, ant kurių dantų technikas sumodeliuoja tikslią trūkstamą danties dalį pasirinktinai iš porceliano arba šviesoje kietėjančio kompozito. Sumodeliuotas užklotas pritaikomas burnoje ir tvirtinams prie danties specialiu derviniu cementu, panaudojant surišimo sistemą. Danties užklotas labiau nei vainikėlis tausoja dantį, nes nešlifuojamos jo sienelės. Užkloto spalva priderinama prie danties, be to labai tiksliai atkuriamos danties vagelės, kurios užtikrina gerą kramtymą. Dantų užklotai įgalina atstatyti tikslų taškinį kontaktą tarp dantų. Kartais žmogus giriasi, kad štampuotą auksinį ar plieninį vainikėlį nešioja jau 15 m., tačiau tokius vainikėlius reiktų keisti jau po 5 – 6 m. nes jie nėra tokie tikslūs kaip ištisai lieti ir dantis po tokiu vainikėliu po daugelio metų gali ir visai sugesti. Jei dantis negyvas, žmogus gali nejausti jokio skausmo. Po vainikėliu gendančio danties požymis – iš burnos sklindantis blogas kvapas. Štampuoti vainikėliai „Dentoje“, kaip ir visose ES šalyse bei kitame išsivysčiusiame pasaulyje, negaminami.


Šiuolaikinėje odontologijoje naudojami lieti vainikėliai, kurie remiasi į danties laiptelį, suformuotą šlifuojant dantį, todėl nėra kabančio po gleivine vainikėlio krašto, nedirginama gleivinė ir tokiu būdu atstatomas danties šaknies ir vainikinės dalies vientisumas.


Tokie vainikėliai gali būti su porceliano apdaila. Jeigu vainikėlio karkasas iš metalo – tai metalo keramikos vainikėlis. Jeigu karkasas yra iš cirkonio oksido – tai cirkonio oksido keramikos vainikėliai, kurie yra žymiai pažangesni, dėl cirkonio oksido biologinio suderinamumo su organizmo audiniais.



Cirkonio oksido keramikos vainikėliai


Kiek protezas tarnaus, labai priklauso nuo žmogaus higieninių įpročių. Tiek išimamus, tiek fiksuotus tiltinius protezus reikia labai kruopščiai valyti. Priešingu atveju ant jų taip pat kaupiasi apnašos, formuojasi akmenys, kurie skatina periodonto ligų atsiradimą ir trumpina atraminių dantų amžių. Išimamus protezus nepakanka nuplauti po tekančiu vandeniu, reikia mechaniškai nuvalyti šepetėliu ir pasta. Šiuo metu vaistinėse galima įsigyti įvairių firmų tablečių, kurios ištirpinamos vandenyje. Gaunamas tirpalas, kuris per 15 min. išvalo ir išdezinfekuoja nuimamą protezą. Tačiau tai yra tik papildoma priemonė, kuri neatstoja protezo mechaninio valymo šepetėliu ir pasta.


Gaminant fiksuotus tiltinius protezus visada paliekamas tam tikro dydžio tarpas tarp gleivinės ir tarpinės tilto dalies tam, kad pacientas galėtų išsivalyti maistą, patenkantį valgymo metu. Vaistinėse galima įsigyti specialius šepetėlius, o taip pat specialius siūlus, kurie skirti tiltų valymui po tarpine dalimi.


Manoma, kad vokiečių dantų gydytojai pasaulyje yra vieni geriausių, tačiau ir Lietuvos specialistai nelabai atsilieka nuo jų. Tikrai galima pasakyti, kad mūsų odontologų kvalifikacija pralenkia kai kuriuos Amerikos bei kai kurių Europos šalių specialistus. Amerikoje ir Europoje yra kiek skirtingas grožio supratimas. Amerikoje vertinami sniego baltumo, nenatūralūs dantys. Europoje daugiau taikomas „chameleono“ efektas stengiantis, kad plombuojami ar protezuojami dantys savo spalva nesiskirtų nuo burnoje esančių dantų arba būtų tik šiek tiek šviesesni.


Mes visada linkime savo pacientams gražios, natūralių dantų šypsenos.

bottom of page