top of page

Nematomos kapos – komfortiškas dantų tiesinimas

Dantų tiesinimas anksčiau būdavo labiau paplitęs tarp paauglių, bet šiais laikais yra įprastas ir suaugusiems žmonėms. Pagrindinė problema, kurią paprastai įvardija dantis tiesinantys žmonės, ypač suaugusieji – neestetiška breketų išvaizda ir skausmas. Galime pasidžiaugti, kad medicina sparčiai tobulėja, o naujovės bei pažangios technologijos neaplenkė ir ortodontijos. Šiomis dienomis dantų tiesinimas be breketų ir be skausmo tapo realybe.


Tobulą šypseną pasiekti padeda nematomos dantų tiesinimo kapos. Šis metodas tinkamas pacientams, turintiems visus nuolatinius dantis. Kapomis galima tiesinti susigrūdusius dantis, šalinti tarpus tarp dantų bei koreguoti sąkandį. Jos pagamintos iš skaidraus polimero, dėl to aplinkiniai net nepastebės, kad jas nešiojate.



Nepastebimumas – ne vienintelis privalumas


Dantų tiesinimo kapos turi kur kas daugiau privalumų, nei tik nepastebimumas. Svarbu paminėti, kad jos yra itin patogios – plonos ir labai lengvos, todėl nedirgina burnos gleivinės ir nesukelia skausmo. Taip pat, kapos yra išimamos. Vadinasi, jos sulygiuoja dantis nekeičiant kasdienių įpročių – galima valgyti bet kokį maistą, nesirūpinti specialia jų priežiūra arba išsiimti svarbaus susitikimo metu. Be to, daugelis baiminasi, kad su kapomis sunku šnekėti, bet iš tiesų jos nepaveikia kalbėjimo, tereikia kelių dienų priprasti.



Kaip tai veikia?


Gydymo kapomis efektyvumą užtikrina nuoseklaus, skaitmeninio gydymo plano parengimas, kurį įvertina net keli ortodontai. Planas sudaromas trimatėje erdvėje, pagal paciento dantų atspaudus. Tuomet dantų technikai pagamina individualiai pritaikytas kapas, kurias reikia nešioti 22 val. per parą ir keisti paeiliui, maždaug kas dvi savaites arba taip, kaip nurodė gydytojas. Gydymo eigoje, laikas nuo laiko reikėtų apsilankyti pas ortodontą profilaktiškai, kad nebūtų nukrypta nuo plano.


Ortodontinio gydymo kapomis trukmė priklauso nuo individualios situacijos sudėtingumo. Nesudėtingais atvejais gali pakakti vos kelių mėnesių, o ypač sudėtingais atvejais gali trukti kiek daugiau nei 2 metus. Baigus gydymą, pagaminama palaikomoji kapa nakčiai, kad dantys negrįžtų į buvusią padėtį.


Pastebima, kad daugelis susitaiko su netiesiais dantimis ir svajonių šypsenos atsisako vien todėl, kad nenori nešioti neestetiškai atrodančių breketų. Nematomos kapos – tai populiarėjantis gydymo metodas, suteikiantis galimybę dantis tiesinti greitai, komfortiškai ir nepastebimai.


bottom of page