top of page

Pagrindinės efektingo dantų valymo priemonės

Gana dažnai dantų priežiūros priemones sunku išsirinkti iš didelės prekių pasiūlos. Visgi tik atsakingai jas atsirinkus galima tinkamai pasirūpinti savo burnos priežiūra. Be to, neretai patys žmonės pamiršta, kad dantų priežiūra pirmiausia prasideda nuo tam tikros disciplinos. Svarbiausia – žinoti, kaip valytis dantis, kad nuo jų tikrai būtų pašalintos visos apnašos ir išsaugotas sveikas emalis bei dantenos.


Pagrindiniai produktai, kurie turėtų atsidurti Jūsų burnos priežiūros lentynoje – dantų šepetėlis, dantų pasta, tarpdančių siūlas ar šepetėlis ir skalavimo skystis.



Naujausi dantų šepetėliai gali išsilenkti įvairiais kampais ir prisitaikyti prie danties linkio, pasiekti net toliausius kraštus. Paprastai rekomenduojama naudoti vidutinio minkštumo šepetėlį su vidutinio aukščio šereliais. Renkantis dantų šepetėlį reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis turi liežuvio valiklį: tyrimais įrodyta, kad norint pašalinti kuo daugiau bakterijų, būtina jį naudoti. Nepamirškite, kad tinkama dantų priežiūra atliekama tik higieniškomis priemonėmis ir įrankiais, taigi rekomenduojama keisti savo dantų šepetėlį kas 3 mėnesius. Visgi tai – orientacinis laikas, mat kiekvieno žmogaus šepetėlio sudėvėjimo laikas skiriasi. Jei Jūsų šepetėlio šereliai tapo susilenkę ir išsiskėtę – tuomet tikrai laikas ieškoti naujo! Atminkite, kad dantis reikia valyti bent 2 kartus per dieną ir ne mažiau kaip 5 minutes: tik tuomet pašalinsite didžiąją dalį apnašų ir bakterijų.


Vis dėlto vien geras dantų šepetėlis negarantuoja efektyvios burnos priežiūros. Būtina ir tinkama dantų pasta. Ji skirstoma į keturias kategorijas.


Dantų pastos gali būti:

  • higieninės

  • kasdienės priežiūros

  • gydomosios

  • profilaktinės (kai žmogus turi polinkį sirgti dantenų ligomis)

Geriausiai Jūsų dantų būklei tinkančią pastą gali priskirti ir rekomenduoti tik odontologas, todėl neatsisakykite profesionalių specialisto konsultacijų.


Ir nors kiekvienas tariamai žino, kaip valytis dantis, dantų priežiūra toli gražu – ne tik dantų valymas šepetėliu. Dauguma žmonių, pavyzdžiui, nenaudoja dantų siūlo, o jis nepaprastai svarbus!


Tarpdančių siūlas ne tik sumažina dantenų ligų riziką, bet ir atitolina širdies ligas. Visai nesvarbu, kaip intensyviai valote dantis šepetėliu – didelė tikimybė, kad paliekate apie 30 procentų dantų apnašų. Kad burnos priežiūra būtų efektyvesnė, rekomenduojama bent vieną kartą per dieną pasinaudoti tarpdančių siūlu. Jei jo nemėgstate, galite naudotis kita alternatyva – tinkamais tarpdančių šepetėliais, pritaikytais pagal Jūsų dantų tarpų dydį. Šie šepetėliai puikiai tinka kasdienei burnos ir dantenų priežiūrai, gerai išvalo įprastu šepetėliu nepasiekiamas vietas ir tarpdančius.


Jei šie variantai Jums netinka, dar vienas būdas išvalyti sunkiai prieinamus dantų tarpus – vandens purkštukai. Naudojant juos dantų priežiūra išties efektyvi, tačiau tai gana brangūs, todėl ne itin populiarūs kasdienės burnos priežiūros prietaisai.


Galiausiai nepamirškite burnos skalavimo skysčio. Jis ne tik suteiks gaivų kvapą, bet ir sumažins bakterijų kaupimąsi. Paprastai kiekvienas skalavimo skystis – skirtingas, todėl prieš rinkdamiesi jį įvertinkite savo dantų būklę. Tai padaryti padės dantų priežiūros specialistas. Tik įvertinę dantų ir dantenų būklę įsigysite tinkamą burnos skalavimo skystį ir galėsite sustabdyti konkrečias dantenų ligas ar apskritai jų išvengti.


Tinkamai prižiūrėkite dantis ir sulaukite maksimalaus efekto. Tegul Jūsų dantys visada būna sveiki ir stiprūs.

Comments


bottom of page