top of page

Fluoridas – kas, kur, kaip, kodėl?

Neretai tenka girdėti žodį „fluoras“ ar „fluoridas“. Odontologai nuolat siūlo naudotis dantų pasta, kuri turi fluoro, skalautis burną skalavimo skysčiu su fluoru ir t.t. Paprastai, fluoridas yra žinomas, kaip medžiaga, kuri padeda apsaugoti dantis nuo kenksmingo poveikio. Vis dėlto, kaip ši medžiaga apsaugo dantis ir kodėl dantys su fluoro nepakankamumu arba per dideliu jo kiekiu yra pasmerkti lėtai mirčiai?




Kas yra fluoras?


Tai bespalvis, natūraliai susidarantis mineralas. Jis gali būti skysto, kieto ir dujinio pavidalo. Nustatyta, kad vartojant fluorą mažomis dozėmis jis stiprina dantis, leidžia išvengti dantų ėduonies. Fluoro nauda žmogaus organizmui yra moksliškai pripažinta, tačiau per didelis fluoro kiekis gali būti ir kenksmingas. Pakankamas fluoro kiekis žmogaus organizme sukurią apsauginę terpę tam, kad nepultų dantų ėduonis, taip pat skatina normalų žmogaus kaulų vystymąsi. Tačiau iš kitos pusės, per didelis fluoro kiekis organizme gali lemti sutrikusią magnio ir kalcio cirkuliaciją, o tai veda prie kitų sveikatos sutrikimų. Be to, gali išsivystyti fluorozė.



Kaip žinoti, koks fluoro kiekis yra pakankamas?


Natūralu, kad visi nori, jog dantų priežiūra būtų efektyvi. Tačiau tam reikia ne tik nuolat atsakingai valyti ir prižiūrėti dantis, bet ir žinoti, koks fluoro kiekis yra pakankamas jūsų organizmui ir burnos ertmei apsaugoti. Fluoro kiekis organizme skiriasi priklausomai nuo amžiaus, lyties, kūno sudėjimo ir geriamo vandens fluoro koncentracijos. Lietuvoje fluoro koncentracija geriamajame vandenyje yra nuolat tikrinama, o nustačius, kad ji yra viršijama – greitai sureguliuojama iki normos. Paprastai normali fluoro koncentracija vandenyje yra 0,5 – 0,8 mg/l. Jeigu šią normą viršijama, iškyla rizika susirgti fluoroze. Yra pažeidžiamas dantų emalis, todėl atsiranda neryškios baltos dėmelės ant dantų, kurios gali evoliucionuoti iki rudų dėmių.


Įprastai laikoma, kad vaikams reikalinga paros norma svyruoja nuo 1,4 iki 4 mg, o paaugliams reikalingas fluoro kiekis – nuo 0,5 iki 2,5 mg. Tokiu atveju nepuola dantų ėduonis, normaliai vystosi kaulai. Tačiau paprastai suvartojamą fluoro normą yra sunku pasverti, todėl geriausia išeitis yra nepersistengiant vartoti fluoro turinčius maisto produktus, skysčius ir dantų priežiūros priemones.



Kur galima rasti fluoro?


Fluoro gausu geriamajame vandenyje, taip pat žaliojoje arbatoje. Fluoras aptinkamas salotų lapuose, špinatuose, grūdinėse kultūrose, jūrinėje žuvyje, mėsoje, jūros kopūstuose (itin didelė koncentracija), žirniuose, varškėje, sūryje, kiaušiniuose. Gana didelis fluoro kiekis aptinkamas valgomojoje druskoje. Todėl iš esmės papildomas fluoro naudojimas yra visiškai nebūtinas, jo organizmas gauna ir normalios, subalansuotos mitybos metu. Be to, skalavimo skystis ar dantų pasta su fluoru – taip pat prisideda prie dantų priežiūros ir fluoro normos išlaikymo.


Jeigu kyla dvejonių, dėl per didelio fluoro suvartojimo, visada geriausia išeitis yra apsilankyti pas odontologą, kuris ne tik gali pastebėti fluorozės užuomazgas, bet ir pakonsultuoti kitais su burnos ertme susijusiais klausimais.


bottom of page