top of page

Dantų protezai: ko tikėtis juos susidėjus?

Atstatyti prarastą kramtymo funkciją ir susigrąžinti estetišką šypseną galima su dantų protezais. Sparčiai tobulėjant odontologijai, išimami protezai tapo tik laikinais. Juos odontologai gali skirti trumpam, kol bus pagaminti ant nuosavų dantų ar implantų fiksuojami dirbtiniai dantys.


Šiuo metu sparčiai keičiasi ne tik pats dantų gydymas, bet ir protezavimo galimybės. Dabar pacientams siūlomos su žmogaus biosistema atsakingai suderintos medžiagos. Dėl šios priežasties nešiojant protezus nejaučiamas joks diskomfortas. Susidėję naujuosius protezus, asmenys gali pamiršti vos prieš dešimtmetį žmones lydėjusius nemalonius pojūčius: skausmą, spaudimą, protezų netvirtumo jausmą, nuolatinį jų smukimą.




Protezų rūšys – įvairiausios, tačiau jas galima suskirstyti į dvi grupes:

  1. Išimami dantų protezai: šiandien jie dažniausiai naudojami tol, kol gaminami nuolatiniai protezai. Jie būna plokštelių, plokštelių fiksuotų ant implantų ir lankų atraminių protezų pavidalu.

  2. Fiksuoti dantų protezai: tai yra nuolatiniai protezai, tvirtinami ant nuosavų dantų arba implantų. Toks dantų protezavimas Kaune ir kituose miestuose atliekamas dažniausiai.


Visgi, dantų protezų rūšį tebenulemia paciento finansinės galimybės (skirtingos medžiagos turi skirtingas kainas), bet ir tų medžiagų suderinamumas su žmogaus organizmu. Taigi, nusprendus atstatyti kramtymo funkciją ir įsigyti dantų protezus, pirmiausia, reikia apsilankyti pas savo dantų gydytoją. Tik su šiuolaikiška odontologijos technika galima tiksliai nustatyti situacijos rimtumą. Gydytojas odontologas vizito metu apžiūri paciento dantis, jeigu reikia – atlieka biosuderinamumo testus, kurie atskleidžia, ar jo organizmas toleruoja visas medžiagas. Dantų gydymas protezais galimas tik po to.


Svarbu atsiminti, jog dantų protezai tarnaus ne vienus metus tik tuo atveju, jeigu bus reguliariai atliekama burnos higiena ir tikrinama dantų būklė. Žmonėms, kuriems pagaminami fiksuoti dantų protezai, turėtų žinoti, kaip svarbu sekti naujai sudėtų dirbtinių dantų būklę. Nors tvirtinami ant nuosavų dantų arba implantų, labai retais atvejais šie protezai gali kelti žmogui nemalonius pojūčius. Tokiu atveju svarbu nedelsiant apsilankyti pas odontologą ir atlikti reikalingas korekcijas.


Dantų protezavimas laikomas viena pažangiausių odontologinių procedūrų, kadangi protezų gamybai naudojamos medžiagos leidžia geriausiai išpildyti pacientų poreikius, užtikrinti kramtymo bei atkandimo funkcijas, patogumą ir estetiką. Iš daugelio protezavimui naudojamų medžiagų galima išskirti kelias itin patikimas ir organizmui „draugiškas“ medžiagas, tarp kurių yra: įvairūs metalų lydiniai, keramikos, cirkonio oksidas ir kitos bemetalės keramikos. Dvi pastarąsias odontologai rekomenduoja ypatingai, nes jose esančios medžiagos dera su žmogaus organizmu. Pasirinkus fiksuotus cirkonio ir bemetalės keramikos protezus, tam tikrose vietose galima net epitelinė jungtis – dalinis protezo ir gleivinės suaugimas. Tai lemia natūralesnius pojūčius.


Šiuo metu dirbtiniams dantims svarbus ne tik funkcionalus, bet ir itin estetiškas išpildymas. Dėl šios priežasties, aukštos kokybės fiksuojami dantų protezai kainuoja brangiau nei išimami, laikinieji. Visgi, tiems, kas žvelgia į ilgalaikę perspektyvą, siūloma rinktis kiek daugiau kainuojantį variantą. Juk tik profesionalus dantų gydymas ateityje atsipirks ir džiugins Jus ar aplinkinius sveikais, natūraliai atrodančiais dantimis.

bottom of page