top of page

Dantų implantai. Kodėl tai svarbu?

Dėl amžiaus, blogos dantų priežiūros, nelaimingo įvykio ar kitų priežasčių netekus tikrojo danties suprastėja ne vien kramtymo kokybė. Taip pat atsiranda ir psichologinis diskomfortas, nes kiti pastebi plyšį šypsenoje, dėl to ilgainiui žmogus ima mažiau šypsotis, pasidaro uždaresnis. Ką jau kalbėti apie prastėjančią sveikatą ir kenčiamą didelį skausmą: dėl danties netekimo prasidėję žandikaulio deformacijos, kaulo nykimo procesai po kurio laiko akivaizdžiai atsispindi ir veide (pasikeičia lūpų forma, išsikreipia šypsena ir pan.).




Tačiau šiandien yra ne viena galimybė susigrąžinti sveikai atrodančius dantis. Viena populiariausių procedūrų, dabar taikomų daugybei pacientų, yra dantų implantai.


Specialių technologijų dėka medicininių procedūrų metu į žandikaulio kaulą įsriegiami specialūs titaniniai „varžteliai“ ir ant jų fiksuojami dirbtiniai dantys. Taip užtikrinama visai kita – žymiai geresnė gyvenimo kokybė. Ant implantų fiksuotų dantų protezų dėka galima laisvai kalbėti, kramtyti kietesnį maistą bei nevaržomai šypsotis. Visiškai saugūs ir nuo natūralių dantų niekuo nesiskiriantys implantai pakeičia ne vien priekinius dantis.


Odontologai dantų implantacijas atlieka ir galinių – krūminių dantų srityje. Dalis žmonių vis dar mano, kad krūminių dantų srityje dantų implantai nereikalingi, kadangi toliau burnoje trūkstamų dantų niekas nemato. Toks požiūris yra itin klaidingas. Žmogaus priekiniai dantys yra skirti tik maistui atkąsti, o kramtymo funkciją privalo atlikti krūminiai dantys. Jų nesant, kai bandoma kramtyti tik priekiniais dantimis, šie neatlaiko tokio anatomiškai jiems neskirto krūvio ir lūžta, iškliba,- kol visai iškrenta.


Gyventi be nuosavų dantų ar įsriegtų implantų specialistai rekomenduoja kuo trumpesnį laiką, kad nepradėtų nykti žandikaulių kaulas. Svarbu suprasti, kad žandikaulių, kaip ir viso žmogaus organizmo kaulai bei raumenys nenaudojami, neapkrauti nyksta. Kad taip neatsitiktų, žandikaulio kaulai, alveolinės ataugos turi būti apkraunami – gauti kramtymo krūvį per nuosavus dantis arba per implantus.



Dantų implantai – gera alternatyva netekus nuosavo danties


Gaila, bet ne visada sugedusį dantį galima išgydyti. Tais atvejais, kai netenkama vieno danties, daug racionaliau ir pacientui geriau prarasto danties vietoje sriegti implantą ir ant jo gaminti dirbtinį vainikėlį, o ne šlifuoti abipus defekto esančius nuosavus sveikus dantis. Tuo atveju pacientui į žandikaulio kaulą implantuojamas nedidelis „varžtelis“. Jis pagamintas iš titano ir yra visiškai nekenksmingas organizmui.


Nuo pat XX amžiaus septintojo dešimtmečio tobulinama technologija šiandien garantuoja precizišką kokybę ir saugumą. Nors po danties implanto operacijos kurį laiką gali būti juntamas nedidelis skausmas bei nepatogumas, greitai jis dingsta ir dirbtinio danties „šaknys“ – implantas visiškai sugyja. Kartą įsriegus implantą, jo nereikės keisti. Be to, dabar odontologų ir dantų technikų turimos priemonės bei medžiagos leidžia pagaminti niekuo nuo nuosavų žmogaus dantų nesiskiriantį dirbtinį dantį, fiksuotą ant implanto. Jis yra tokios pat spalvos kaip ir kiti nuosavi dantys, jo forma – natūrali.


Priklausomai nuo situacijos, ant titaninių implantų galima dėti pavienius dantų vainikėlius arba protezus keliems dantims, daugeliui žinomus kaip „tiltus“.



Kodėl svarbu pakeisti iškritusius galinius dantis dirbtiniais, fiksuotais ant implantų?


Viena, kai danties netenkama priekinėje šypsenos dalyje, visai kas kita – kai iškrenta krūminis dantis, esantis burnos ertmės gale ir ne visada matomas žmogui kalbant ar juokiantis. Tačiau toks požiūris nėra teisingas. Dažnai odontologai pataria savo pacientams prarastus galinius dantis keisti implantais. Tam yra keletas svarių priežasčių:


  1. Priešingai nei priekiniai, už kramtymą atsakingi krūminiai dantys kasdien patiria milžiniškus krūvius. Jų netekus, sunku valgyti, maistas sukramtomas nepilnai, todėl ilgainiui gali sutrikti ir skrandžio ar virškinamojo trakto veikla. Vien dėl komforto ir kokybiško valgymo verta ryžtis danties implantacijai. Kelias valandas trunkanti procedūra užtikrins, kad maistą visada galėsite gerai sukramtyti ir valgyti įvairius produktus.

  2. Be to, galinių dantų implantai yra naudingi, jeigu aplink prarastą dantį nėra kitų. Tokiu atveju nėra ant ko fiksuoti tiltinio protezo, o įsriegus implantą sukuriama ypatingai tvirta atrama dirbtiniam dančiui. Dar visai neseniai, netekus krūminių dantų tokie galiniai defektai būdavo protezuojami nuimamomis plokštelinėmis konstrukcijomis. Dabar vis dažniau naudojamasi dantų implantais, nes protezai ant jų yra patogesni, stabilesni, draugiškesni burnos gleivinei, nealergizuoja.


Taigi, ypač patogūs galiniai dantų implantai rekomenduojami kiekvienam, netekusiam krūminio danties. Nors jų kaina iš pat pradžių gali pasirodyti nemaža, su jais daugiau neturėsite jokių problemų, gyvensite įprastą gyvenimą, o ateityje nesusidursite su rimtomis sveikatos problemomis. Žinoma, jeigu visada tinkamai valysite savo nuosavus ir dirbtinius dantis ant implantų.

bottom of page