top of page

Kokie galimi pojūčiai dantų implantacijos metu ir po jos?

Kai kas mano, kad dantų implantacija yra skausminga procedūra. Taip galvojančius asmenis norime nuraminti: operacijos metu tikrai nejausite nei diskomforto, nei kitų nemalonių pojūčių. Lygiai kaip ir protezuojant dantis ar juos raunant, implantacijos metu gydytojas – odontologas pacientui suleidžia nuskausminamųjų. Dėl vietinės nejautros, žmogui neskauda, o specialistas gali netrukdomai atlikti savo darbą.


Kadangi implantacija yra invazyvi procedūra, visgi tiesiai į alveolinės ataugos kaulą įsriegtas implantas, nustojus veikti vaistams primena apie savo egzistavimą. Tačiau galimas skausmas pasireiškia dažniausiai tik pirmą – antrą dieną. Be to, tuo metu galima naudoti nuskausminančius vaistus.




Priklausomai nuo operacijos sudėtingumo ir sriegiamų implantų kiekio, kinta ir procedūros laikas: vieno implanto įsriegimas įprastomis sąlygomis gali trukti apie valandą, tačiau, jeigu iš karto reikalingi keli dantų implantai operacija gali užsitęsti net iki kelių valandų.


Reikėtų žinoti, kad po procedūros iki 5 dienų dėl kaulinio audinio, dantenų bei burnos gleivinės sudirginimo galimas operuotos vietos patinimas, jautrumas ar net iš to kylantis nedidelis skausmas, kuris palaipsniui greitai išnyksta. Tada gydytojas odontologas išima siūlus ir tęsiasi implanto su kaulu suaugimo – integracijos laikotarpis, kuris gali trukti net kelis mėnesius. Po šio integracijos periodo danties implantas būna glaudžiai suaugęs su kaulu. Tuomet ant implanto galima tvirtinti dirbtinį danties vainiką (arba vadinamąjį tiltą, jei trūksta ne vieno, bet dviejų ar daugiau dantų). Tai pacientui visai nesudėtingos procedūros, kiek primenančios protezavimą ant nuosavų dantų.


Medicina šiandien yra sparčiai pažengusi į priekį, ypač – odontologija. Todėl ir tokia sudėtingai skambanti operacija kaip danties implantavimas iš tiesų nebėra tokia sudėtinga. Tiksliau galima būtų sakyti, jog įsriegus danties implantą žmogus jaučia diskomfortą ir susiduria su natūraliais reiškiniais, kurie ne už ilgo praeina (laikinas audinių patinimas, sunkumas veide, diskomfortas valgant ir pan.)


Labai retais atvejais skausmas po danties implantacijos gali kilti dėl pooperacinių komplikacijų ir dėl to, kad pacientas nepakankamai kruopščiai valosi, skalauja dantis ir implantacijos vietą. Vis dėlto, tokių atvejų būna, tačiau itin retai: nesėkmingų danties implantavimo operacijų praktikoje pasitaiko vos 2-3 proc.


Didelė dalis žmonių dantų implantacijos bijo būtent dėl tos minimalios komplikacijų rizikos. Klaidingai manoma, kad problemos kyla dėl įsriegto implanto. Tačiau dažniausiai tikroji skausmo po danties implantavimo priežastis yra burnoje esantys uždegiminiai procesai. Nepakankama individuali burnos higiena gali neleisti gyti audiniams, tad ir nemalonūs pojūčiai gali nemažėti.Pacientui tokiais išskirtiniais atvejais pirmiausiai yra paaiškinamas geros burnos higienos būtinumas, pašalinamos uždegimo priežastys ir po kurio laiko komplikacijos praeina.


Kita vertus, kiek sunkiau dantų implantai prigyja, jei žmogus serga cukriniu diabetu, jam taikomas spindulinis gydymas arba ž mogus rūko. Šie veiksniai gali turėti neigiamą įtaką tinkamai implanto integracijai į alveolinį kaulą.


Pabaigoje verta pabrėžti, jog dantų implantavimas yra orientuojamas į šiuolaikišką, kiek įmanoma patogesnį pacientui gydymą, kurio nepatogumo galimybė šiandien sumažinta iki minimumo. Nors nemalonūs pojūčiai pacientą kurį laiką gali lydėti, tačiau laikantis odontologo nurodymų, ilgainiui diskomfortas mažėja ir implantas po implantavimo visiškai tinkamai prigyja.

bottom of page