top of page

Dantų tiesinimo būdai vaikams ir suaugusiesiems

Dantų tiesinimas – tai netaisyklingo sąkandžio ar dantų padėties taisymas – atstatymas į natūralią, teisingą poziciją. Ši ortodontologinė procedūra atliekama ne tik dėl neteisingo ar pakitusio sąkandžio, žandikaulio sąnarių galvučių padėties, apsunkintos dantų ir priedančių gleivinės higienos priežasčių, bet ir dėl estetikos. Atlikta dantų korekcija gali padidinti Jūsų pasitikėjimą savimi ir palengvinti maisto kramtymo procesą, tuo pačiu pagerinti gyvenimo kokybę. Dantų tiesinimo procedūras atlieka gydytojas ortodontas.



Koks dantų tiesinimo būdas Jums bus priskirtas, priklauso nuo Jūsų amžiaus. Vaikams ir jaunuoliams paprastai siūlomos dantų tiesinimo plokštelės, o suaugusiesiems – breketai. Taip pat vaikų dantų tiesinimui, kaip pagalbinis instrumentas naudojami treineriai. Koks dantų tiesinimas Jums reikalingas ir tinkamas, sužinoti padės Jūsų odontologas. Susipažinkite su kiekvienu iš dantų tiesinimo būdu:


Dantų plokštelės


Tai mobilus ortodontinis aparatas, kurio pagrindas yra plastmasė, kuri prisiglaudžia prie gomurio ir prisitvirtina prie dantų su metaliniu lankeliu ar apkabėlėmis. Plokštelėje įmontuoti sraigteliai, spyruoklės ir lankas palaipsniui tiesina dantis. Plokštelė lengvai išimama ir gaminama individualiai pagal kiekvieno paciento dantų ir burnos gleivinės antspaudus. Naudoti dantų plokšteles geriausia 7 – 12 metų vaikams, nes tada jų dantų lanką dar galima koreguoti ir taip paprasčiau pataisomos sąkandžio problemos. Be to, jų priežiūra lyginant su breketais – gana paprasta.



Breketai


Tai plačiausiai žinomas dantų tiesinimo metodas. Tai dažniausiai iš metalo lydinių gaminamas ortodontinis aparatas, kuris fiksuojamas ant dantų paviršiaus ir nuimamas tik pasibaigus gydimo terminui. Dantų tiesinimas breketais paprastai trunka du metus, tačiau kiekvienam pacientui gydymas taikomas atskirai ir jis gali svyruoti nuo vienerių iki trejų metų. Breketų forma gali skirtis savo vielų fiksavimo būdu ar forma. Nepaisant to, jog metalas – iš kurio gaminami breketai yra labiausiai paplitusi ir kiekvienam žinoma medžiaga – tai ne vienintelis gamybos audinys. Pasitarę su odontologu ir atsižvelgę į savo finansines galimybes dar galite rinktis iš keramikinių ar safyrinių breketų. Be to, esant reikiamybei ortodontai rekomenduoja beligatūrinius ar vidinius (liežuvinius) breketus.



Treineriai


Tai papildomas dantų tiesinimo aparatas. Jis efektyviausiai padeda 5 – 10 amžiaus vaikų dantukų tiesinimui ir blogų įpročių šalinimui, kaip piršto čiulpimas, kvėpavimas per burną, netaisyklinga liežuvio – stumiamo prie dantų – padėtis. Kadangi, kaip ir ortodontinė plokštelė, treineriai yra išimamas aparatas – juos patogu naudoti. Paprastai gydymas šiuo metodu trunka 2 – 3 metus, tačiau treinerio naudojimas apsiriboja tik pora valandų per dieną ir miegant – nakties metu. Toks rėžimas skirtas vaikų saviugdai, nes dienos metu jie bando išmokti taisyklingo kvėpavimo ir atsisakyti kitų žalingų įpročių, kenkiančių teisingam žandikaulio vystymuisi, o naktį treineris atlieka sąkandžio gerinimo ir dantų tiesinimo funkcijas.



Dar vienas alternatyvus dantų tiesinimas, kuris plačiai naudojamas užsienyje – kapos.


Jos permatomos ir užmaunamos ant dantų, tačiau tai labiau skirta nedideliems sąkandžio ar dantų tiesinimo pokyčiams atlikti.


Visi išvardinti būdai gali būti skirstomi į vaikų ir suaugusiųjų. Vis dėl to, vaikams siūlomos dantų plokštelės ir treineriai neturi didelių pasirinkimo modifikacijų. Tuo tarpu, jaunuoliai ar suaugusieji breketus gali rinktis net iš kelių skirtingų tipų ir daugelio medžiagų.


Svarbiausia atminkite, jog tik pasitarus su savo odontologu ir nustačius tikslią burnos ertmės problemą, ortodontui bus galima pritaikyti efektyviausius gydymo metodus netaisyklingo sąkandžio ar kreivų dantų korekcijai.

bottom of page