top of page

Kaip susidoroti su dantų jautrumu nešiojant dantų kabes?

Dantų breketai – tai dažnas odontologinis sprendimas dantų tiesinimui ir teisingam sąkandžio atstatymui. Breketai padeda atgauti pasitikėjimą savimi, nes po gydymo breketais dantys įgauną gerą estetinę išvaizdą. Maža to, tiesius dantis patogiau valyti, sumažėja rizika karieso ar dantų akmenų atsiradimui. Burnos ertmėje galite jausti diskomfortą. Kaip su tuo susidoroti ir jaustis kuo patogiau?




Skausmo atsiradimo priežastys


Tikslios priežasties, kodėl suveržtos dantų kabės lemia skausmus nėra. Vis dėlto – pakitusi dantų padėtis gali lemti pakitusią kraujo tėkmę – o tai sukelia skausmą. Taip pat suveržti dantys gali sukelti uždegiminę organizmo reakciją, kurios metu išskiriami prostaglandinai, kurie sukelia skausmo pojūtį. Kaip bebūtų, skausmo atsiradimo priežastys yra labai individualios, nes kiekvienas organizmas bet kokius pokyčius, tuo tarpu ir burnos ertmės, priima skirtingai.


Vieni pacientai gali jausti padidėjusį dantenų jautrumą, kitiems kabių sutvirtinimas nesukelia jokių papildomų negalavimų, treti su skausmu susidoroja vos per keletą dienų. Paprastai vos tik sutvirtinus breketus skausmas palaipsniui mažėja kiekvieną dieną, bet jei negalite pakelti susidariusio nepatogumo – reikia ieškoti problemos sprendimo būdų.



Jautrūs dantys ir dantenų skausmas – kaip su tuo kovoti?


Jei jaučiate, kad dantys po jų suveržimo pasidarė labai jautrūs – stenkitės valgyti kuo minkštesnį maistą, kad dantims tenkanti apkrova būtų kuo mažesnė. Venkite traškaus ir kieto maisto, vietoj jo rinkitės košeles, plaktus kokteilius, trintas sriubas, jogurtą ir kitus produktus.


Taip pat dantenų skausmus malšina šaltas vanduo. Tai nebrangus ir paprastas būdas sumažinti diskomfortą juntamą po dantų breketų suveržimo, nes šalta temperatūra slopina uždegiminį dantenų skausmą. Jei vis dėlto jautrūs dantys neleidžia gerti šalto vandens – rinkitės ledukų maišą. Kaip ir po kiekvienos traumos – jautrios vietos šaldymas padeda sumažinti uždegimą ir paskatina pažeistos vietos gijimą.


Kitas būdas kai dantų breketai ir jų suveržimas sukelia itin stiprų skausmą – anestetikų vartojimas. Tokio tipo medikamentai paprastai tepami ant dantenų, todėl skausmo sumažinimo efektyvumas išauga. Dėl skausmą malšinančių vaistų geriausia pasitarti su savo odontologu.


Galiausiai, kovoje su skausmu gelbėja kantrybė. Visi žmonės, turintys breketus žino, jog skausmo ne visada įmanoma išvengti, tačiau pagalvojus apie plačią ir gražią šypseną – kova su skausmu tampa lengvesnė.

bottom of page