top of page

Kaip išvengti dantų akmenų susidarymo?

Dantų apnašos – vienas didžiausių burnos ertmės priešų. Kai apnašos kaupiasi ant dantų, jos suardo emalį, todėl atsiranda dantų pažeidimai ir ėduonis. Be to, apnašos paprastai sukelia blogą burnos kvapą ir „nugelsvina“ dantis. Apnašos ir dantų akmenys – labai susiję: tinkamai nepašalinus dantų apnašų susiformuoja akmenys, kurie lemia rimtesnes burnos ertmės ligas, pavyzdžiui – periodontitą.


Dantų akmenys apsunkina dantų valymą, nes tinkamai neišvalomos tos ertmės, kuriose jie susidarę. Taigi kaupiasi bakterijos, o šios gali sudirginti pažeistas dantenas ir laikui bėgant sukelti laipsnišką dantenų ligų atsiradimą, pavyzdžiui – gingvitą. Jam pašalinti ir užkirsti kelią paprastai užtenka reguliariai valyti dantis pasta, naudoti tarpdančių siūlą ir skalavimo skystį. Be to, odontologas gali skirti specialių antiseptikų, kurie sustabdo bakterijų plitimą.



Visai kitokia situacija, kai dantų apnašos ir akmenys suformuoja periodontitą. Tada nebegelbsti net burnos higiena, kurią atliekant 1–2 kartus per metus galima apsaugoti dantis nuo akmenų susidarymo ir apnašų plitimo.


Periodontitas – tai burnos ertmės uždegimas, kuris pažeidžia ne tik dantenas, bet ir periodonto raištį, cementą bei aleveolės kaulą. Ši liga, išsivysčiusi iš negydomo gingvito, pamažu gali ypač pakenkti dantims – gali tekti juos pašalinti. Taigi itin svarbu žinoti, kaip išvengti dantų akmenų atsiradimo ir kaip juos pašalinti atsiradus.


Pirmiausia turite reguliariai – bent du kartus per dieną – valyti dantis ir tai daryti ne trumpiau kaip 5 minutes. Stenkitės pasirinkti tinkamo dydžio dantų šepetėlį – jis turi puikiai tilpti į burną ir lengvai pasiekti krūminius dantis. Būtinai naudokite ir tarpdančių siūlą, nes tai viena pagrindinių priemonių tarpdančių apnašoms pašalinti ir akmenų susidarymui sunkiai matomose vietose sustabdyti. Be to, galite naudoti antiseptinius burnos skalavimo skysčius, kurie taip pat puikiai padeda pašalinti bakterijas. Pasta su fluoru efektyviai padeda stiprinti dantų emalį.


Jeigu norite, kad dantys būtų mažiau pažeidžiami, stenkitės sveikai maitintis ir vengti saldžių maisto produktų, kurie išskiria kenksmingas rūgštis. Paprasčiausias būdas bent šiek tiek sumažinti bakterijų kaupimąsi burnoje – po kiekvieno valgio praskalauti dantis su vandeniu.

bottom of page