top of page

Kaip išvengti ligų ir sutaupyti pinigų?

Visi žinome, kad dantų ligos yra itin nemalonios, o joms prasidėjus tenka išleisti nemažai lėšų, norint užkirsti kelią ligos progresavimui. Kaip teigia odontologai, visada galioja taisyklė, kad gera dantų priežiūra lemia ir gerą dantų būklę. Tačiau yra ir kitų aspektų, tokių kaip paveldimumas ar aplinkos veiksniai. Atsakingas ir kruopštus dantų valymas yra esminė sąlyga norint, kad dantys kuo ilgiau išlaikytų savo funkcijas ir estetinę išvaizdą. Taigi, kaip tinkamai prižiūrėti dantis, kad būtų galima kuo ilgiau išsaugoti natūralią ir nepažeistą šypseną?




Teisingas dantų valymas


Daug žmonių valo dantis 2 kartus per dieną, bet atlikus apžiūrą paaiškėja, kad tai daroma neteisingai. Nors vaikystėje vaikai yra mokomi taisyklingo dantų valymo, ilgainiui žmogus judesius modifikuoja ir dažnai neteisingai pakeičia, dėl ko pablogėja burnos ir dantų higienos kokybė. Todėl kiekvieną kartą prieš valant dantis reikėtų pagalvoti, kokius judesius ir kaip juos atliekate.


Stenkitės dantis valyti švelniais šepetėliais, sukamaisiais – šluojamaisiais judesiais ir labai nespauskite dantų šepetėlio šerelių (geriau jais švelniai braukti per visus dantų paviršius). Valydami per stipriai ne tik pažeisite apsauginį danties emalio sluoksnį, bet ir dantenas (jos gali tapti jautrios, pradėti kraujuoti).


Dantų valymas, jeigu turite tik nuosavus dantis, turėtų trukti apie 3-5 minutes. Jeigu turite fiksuotų dantų protezų ar protezų ant implantų, asmeninė burnos higiena gali trukti dar ilgiau. „Dentos“ odontologai dar kartą primena, kad kasdienei asmeninei burnos ir dantų higienai reikalingas ne tik dantų šepetėlis su pasta, bet ir tarpdantiniai šepetėliai bei siūlai, burnos skalavimo skystis.



Gera mityba – ne tik puikiai savijautai


Kitas svarbus momentas gerai burnos būklei palaikyti yra sveika ir subalansuota mityba. Žmogaus organizme viskas glaudžiai susiję. Trūkstant tam tikrų mineralų ar vitaminų, kenčia ne tik bendra savijauta, bet ir dantys. Susilpnėja emalis, todėl dantys dažniau trupa, nuskyla. Nusilpus organizmo būklei taip pat neigiamai veikiamos ir dantenos, jos pasidaro jautresnės, gali pradėti kraujuoti. Vitaminų bei mineralinių medžiagų trūkumas gali paskatinti vystytis tokias ligas, kaip gingvitas ar periodontitas.



Profesionali burnos higiena


Aptikti ir greičiausiai užkirsti kelią potencialioms dantų ligoms gali padėti profesionali burnos higiena. „Denta“ odontologai Kaune šią procedūrą rekomenduoja atlikti du kartus metuose (kas 6 mėnesius). Vizito metu specialistas Jums nuvalys susikaupusius dantų apnašas, nupoliruos dantis, kruopščiai nuvalys dantų kontaktinius paviršius. Pilnai atlikta profesionali burnos higiena, kaip ir prieš tai minėti veiksniai, padės sutaupyti pinigų ir ilgiau išsaugos sveikus dantis. Juk ligos užuomazgų pašalinimas visada pareikalauja mažiau laiko ir pinigų, nei jau įsisenėjusios problemos sprendimas.



Prižiūrėkite savo dantis ir pasirūpinkite ne tik puikia asmenine burnos higiena, sveiku maistu, bet ir reguliaria dantų apžiūra gydytojo odontologo kabinete.


bottom of page