top of page

Kaip palaikyti burnos ertmės higieną ir užtikrinti, kad būtų sveiki dantys?

Palaikyti burnos ertmės higieną, užtikrinti, kad būtų sveiki dantys ir dantenos pavyksta ne kiekvienam. Burnos higieną palaikyti dažnai apsunkina tai, kad tam tikras problemas (pavyzdžiui, susidariusius dantų akmenis, besivystančias dantenų ligas ir pan.) yra sunku pastebėti. Vis dėlto, šias ligas greitai gali pamatyti profesionalus odontologas ar burnos higienistas. Reguliariai lankantis pas šiuos specialistus galima lengviau palaikyti normalią dantų higieną bei dantenų sveikatos būklę.



Kiekvienas odontologo apžiūros etapas yra skirtas užtikrinti, kad burnos ertmės, dantų ligos bus pastebėtos prieš joms išplintant. Ankstyvas ligų pastebėjimas (kol dar nėra paveikti kiti dantys ar dantenos) gali sutrumpinti jų gydymą. Svarbu paminėti ir tai, kad odontologai rūpinasi ne tik dantų, bet ir dantenų sveikata. Nors dantenų ligos dažniausiai puola vyresnius asmenis, geriausia yra pradėti rūpintis jomis iš anksto – nesirūpinant dantenomis, jos gali ne tik pradėti kraujuoti, bet ir susilpninti dantis, dėl ko jie gali imti klibėti, iškristi.


Reguliaraus vizito metu odontologas ar burnos higienistas ne tik galės pastebėti besiformuojančias skylutes ar dantenų ligas, bet ir profesionaliai pasirūpinti Jūsų dantų higiena. Vizito pas juos metu gali būti nuvalytos maisto, tabako, kavos ar alkoholio sukeltos apnašos, kurias sunkiau pašalinti savarankiškai namų sąlygomis.


Įdomu yra tai, jog iš burnos ertmės, dantų, dantenų sveikatos patyręs odontologas gali nustatyti, ar Jūs gaunate iš maisto pakankamai vitaminų, ar nesimato vėžio, diabeto ar halitozės (liga, sukelianti blogą burnos kvapą) požymių.



Apsilankę pas savo odontologą suplanuotai apžiūrai, galite tikėtis šių dalykų:

  1. Apžiūra prasidės nuo burnos bei žandikaulio patikrinimo – tai daroma norint pažiūrėti, ar nėra jokių pažeidimų, kurie signalizuotų apie gerklės vėžio atsiradimą.

  2. Tikrinant burnos ertmę, bus apžvelgtos ir dantenos. Pasitaiko, kad sveiki dantys ima gesti ar kristi dėl pažeistų dantenų, todėl svarbu užtikrinti jų sveikatą.

  3. Vizito metu odontologas pažiūrės, ar dantims nereikia gydymo, ar jie nekliba, ar laikosi plombos. Tuo pat metu gali būti patikrinami ir protiniai dantys, jų dygimo procesas. Protinius dantis galima šalinti arba, jei jie dygsta tiesiai bei neskausmingai, palikti. Odontologai patikrins, ar nereikia protezuoti ar implantuoti implantų bei peržiūrės jau sudėtų implantų kokybę. Dažnai dirbantys streso kupiną darbą asmenys mažiau rūpinasi dantų higiena, jais griežia – tai taip pat lengvai gali pastebėti odontologas ir rekomenduoti prevencines priemones.

  4. Galiausiai odontologas apžiūrės liežuvį bei patikrins sąkandį. Pastebėjus netinkamo sąkandžio formavimąsi, Jums bus pasiūlytos atitinkamos ortodontijos paslaugos.


Priklausomai nuo apžiūros rezultatų, Jums gali būti pasiūlytas tolimesnis gydymas. Bet kokiu atveju Jums bus suteiktos rekomendacijos, kaip palaikyti dantų higieną iki kito vizito. Tai yra, bus aptarta, kokius dantų šepetėlius, tarpdančių siūlą, skalavimo skystį ar kitas priemones naudoti.


Pas odontologą ar burnos higienistą reikėtų pradėti lankytis jau nuo mažų dienų. Sveiki dantys bei dantenos yra svarbi bendros sveikatos dalis, todėl reikia mokėti teisingai valytis dantis, pasirūpinti asmenine dantų ir burnos higiena. Reguliarių vizitų metu odontologas galės greičiau pastebėti trūkstamus vitaminus bei ar reikia dantis tiesinti, taisyti.


Lankantis pas savo odontologą kas šešis mėnesius bus galima ne tik pastebėti ligų užuomazgas, bet ir lengviau išlaikyti nepriekaištingą burnos ertmės sveikatą.

bottom of page