top of page

Kraujuojančios dantenos. Ką daryti?

Dantenų kraujavimas – išties nemaloni situacija. Tai atrodo neestetiškai ir gali įspėti Jus apie rimtesnes organizmo ar burnos ertmės problemas. Mažo, retkarčiais pasitaikančio, dantenų kraujavimo nereikėtų sureikšminti, tačiau jei tai vyksta nuolatos – negalima ignoruoti. Tokiu atveju būtina kuo greičiau nustatyti dantenų kraujavimo priežastis. Ne paslaptis, kad jos gali būti pačios įvairiausios: dantų valymo specifika, nėštumas, valgymo įpročiai, dėl dantų akmenų atsiradęs gingvitas ar paveldimumas.



Jei pastebėjote, kad kraujuoja dantenos, turite sustiprinti savo burnos ertmės priežiūrą ir naudoti visas privalomas priemones: tinkamai parinktą dantų šepetėlį, dantų pastą, tarpdančių siūlą ir skalavimo skystį. Sistemingas šių priemonių naudojimas sumažins užsiliekančias dantų apnašas ir dantų akmenų susidarymą, kurie dirgina dantenas, paprastai sukelia kraujavimą ir gali išprovokuoti sudėtingesnes ligas, pavyzdžiui – gingvitą ar periodontitą.


Norėdami sumažinti ir išvengti dantenų kraujavimo, naudokite tam skirtas profilaktines pastas, retkarčiais, bent kas pusę metų, apsilankykite pas odontologą. Pastebėję bet kokių burnos ertmės pokyčių, nedelskite, mat uždelsus bus sunkiau išspręsti problemą, be to, tai pareikalaus kur kas didesnių finansinių išlaidų.


Dar viena priežastis, kodėl kraujuoja dantenos, gali būti paveldimas jautrumas, taigi privalote atsakingai išsirinkti dantų šepetėlį: jis turi būti atitinkamo kietumo, nedirginti dantenų. Nors dauguma mano, kad geriausiai apnašas pašalina tik kieti arba vidutinio kietumo šepetėliai, tai netiesa. Geros kokybės šepetėlis su minkštais šereliais taip pat puikiai gali išvalyti dantis ir kartu apsaugoti Jūsų jautrias dantenas. Kita vertus, netinkamai valant dantis, nepadės net šepetėlis minkštais šereliais: dantenos vis tiek kraujuos. Taigi atsakingai atlikite dantų valymo ritualą: valykite dantis kaip rekomenduojama, skirkite tam pakankamai laiko.


Ne paslaptis, kad nėščia moteris patiria didelius hormonų pokyčius, todėl įprasti organizmo procesai gali sutrikti. Vienas tokių sutrikimų – nėštumo gingvitas. Hormonų pokyčiai paskatina dantenų ligas, todėl jos ima gausiai kraujuoti. Reguliariai ir tinkamai prižiūrint dantis, po nėštumo paprastai šie nesklandumai išnyksta.


Galiausiai, norėdami, kad Jūsų dantenos nekraujuotų, turite atkreipti dėmesį į tai, ką valgote. Jei kraujuoja dantenos, gali būti, kad vartojate per daug maisto produktų, kuriuose gausu cukraus, mat jis sukuria idealią terpę apnašoms kauptis. Produktai, kuriuose gausu cukraus, ypač padidina dantenų ligų riziką. Rekomenduojama valgyti kur kas daugiau daržovių, nes jose daug vitaminų. Ypač pravartu mėgautis šviežiomis morkomis arba sugraužti obuolį: ne tik natūraliai išvalysite burnos ertmę, bet ir pamasažuosite dantenas.


Kraujuojančios dantenos – ir nemalonus, ir varginantis reiškinys. Užkirskite tam kelią. Reguliariai konsultuokitės su savo odontologu ar burnos higienistu: jis ne tik patars, kaip tinkamai pasirinkti burnos priežiūros priemones, bet ir laiku pastebės burnos ertmės pakitimus. Laiku juos sustabdžius galėsite ilgai džiaugtis gražia ir sveika šypsena.

bottom of page