top of page

Liežuvio priežiūra

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų yra susidūręs su situacija, kai aplanko blogas burnos kvapas. Tada ieškome priežasčių ir stengiamės ištaisyti šią nemalonią padėtį. Dažnai su tokia situacija susiduria ir žmonės, kurie atsakingai rūpinasi burnos ertmės švara ir dukart per dieną valo dantis ne tik dantų pasta, bet ir tarpdančių siūlų bei skalauja skalavimo skysčiu. Tačiau esmė slypi ne tik dantų, bet ir liežuvio valymo efektyvume.



Liežuvis – kodėl jis svarbus?


Liežuvio funkcija yra ne tik prisidėti prie valgymo proceso, bet ir padėti išartikuliuoti garsus. Liežuvyje išsidėstę receptoriai, todėl jaučiamas ne tik rūgštumas, saldumas bet ir kartumas burnoje. Liežuvis sudarytas iš raumenų, kurie padeda jį judinti ir teisingai ištarti garsus ar, pavyzdžiui, nuryti seiles.



Kodėl reikia valyti liežuvį?


Valant dantis, dažnai yra paliekamos apnašos, kurių laiku nepašalinus susidaro dantų akmenys. Lygiai taip pat bakterijos kaupiasi ir ant liežuvio, todėl valant dantis negalima jo pamiršti. Kiekvieno žmogaus liežuvis yra dengtas mažais gaureliais – todėl susidarę grioveliai renka bakterijas, negyvas odos ląsteles, maisto daleles. Nuo to liežuvis pasidengia plėvele, kuri visas surinktas bakterijas tarsi uždaro liežuvyje – todėl atsiranda blogas burnos kvapas.



Liežuvio valymas – nesudėtingas, bet labai veiksmingas


Liežuvio valymas, kaip ir įprasta burnos higiena, nėra sudėtingas procesas. Tai galima atlikti dviem būdais. Nuvalyti šepetuku, arba nugramdyti specialiu grandikliu. Valant liežuvį, jį reikia švelniai šveisti tiesiniais judesiais nuo liežuvio šaknies, nuo centro link dantų.

  • Valant šepetėliu, reikia būtinai jį suvilgyti vandeniu, kad liežuvio valymo metu nepažeistumėte jo paviršiaus.

  • Jei naudojate grandiklį – valymo procesas yra panašus. Grandiklis lengvai slysta liežuvio paviršiumi, juo prabraukti liežuvį reikia keletą kartų. Braukimas vyksta vientisa linija, o ne pirmyn – atgal.


Liežuvį rekomenduojama valyti tik po to kai jau išsivalysite dantis dantų šepetėliu ir tarpdančių siūlu. Tada jau galite pereiti prie liežuvio ir skruostų vidinės pusės (čia taip pat dažnai užsilieka bakterijos). Galiausiai dantų valymo ritualą užbaikite burną išskalaudami skalavimo skysčiu. Taip pašalinsite, net ir labiausiai pasislėpusias apnašas.


Kasdienė burnos higiena dabar jau nebeįsivaizduojama be dantų šepetėlio, tarpdančių siūlo ir skalavimo skysčio. Tačiau jei norite išvengti ir blogo burnos kvapo bei kitų burnos ertmės ligų – jūsų dantų priežiūros rutina turi įtraukti ir liežuvio valymą.

bottom of page