top of page

Naudingi ir kenksmingi produktai jūsų dantims

Stiprūs, balti ir sveiki dantys – kiekvieno žmogaus siekiamybė. Dantų sandaros pokyčiai, kaip spalva, tvirtumas ar atsparumas priklauso ir nuo kasdien vartojamų maisto produktų bei gėrimų. Sužinokite, koks maistas ir skysčiai kenkia jūsų dantų emaliui ar kitaip pažeidžia dantis ir pradėkite planuoti savo valgiaraštį iš naujo.



Kiekvienas žino, kad rūgštūs produktai neprisideda prie emalio išsaugojimo ir dantų tvirtumo. Tyrimais nustatyta, kad greipfrutas, citrinos ar kiti citrusiniai vaisiai nors ir turi eilę gerųjų savybių, kaip vitamino c mikroelementai, vis dėlto, – šių vaisių sultys turi didelį poveikį dantims, kuris gali padaryti žalos. Siūloma dozuoti šių vaisių valgymą, o po vartojimo rūgščių vaisių dantis praskalauti vandeniu.


Kitas dantų priešas yra saldainiai. Tai dažniausiai karamelizuoti saldainiai, kuriuos kramtant – saldainio konsistencija limpa prie dantų, pradeda kauptis bakterijos. Bakterijos, „valgydamos“ cukrų išskiria rūgštį, todėl kaip ir rūgštūs vaisiai – sukelia emalio irimą ir jautrių dantų problemą.


Dantims nėra sveika rūgštis, naudojama rauginimo, marinavimo procese. Tai yra pagrindinis aspektas, kuris sukuria sūriai rūgštų skonį. Taip mėgstamas skonis yra potencialiai žalingas dantų emaliui. Žinoma, jei skanaujate tokiu maistu tik retkarčiais – pavojaus nėra.


Žmonės jau pamažu įpranta ir žino, jog gazuotas vanduo ir jo vartojimas nėra itin geras pasirinkimas, ne tik dėl organizme vykstančių procesų, bet ir dėl dantų būklės. Itin dideliais kiekiais vartojami gazuoti vaisvandeniai ir sveiki dantys yra praktiškai nesuderinami dalykai. Kadangi juose yra ne tik fosforo rūgščių, bet ir cukraus, o tai ypač skatina kauptis bakterijas ir prisideda prie emalio irimo. Vis dėlto jei negalite gyventi be gaiviųjų gazuotų gėrimų – geriausia juos vartoti prieš valgį, nes po to vartojamas maistas dalinai neutralizuoja gėrimo poveikį.


Taip pat raudoname vyne esantys chromogeno elementai palaipsniui keičia dantų pigmentų (spalvos) intensyvumą – dantys gelsta, pilkėja. Maža to, vyne esantys taninai išdžiovina burną, o tai dantis padaro tarsi apsitraukusius plėvele. Jaučiamas nemalonus burnos kvapas.


Jei esate linkę dažnai vartoti vyną ar kavą – profesionali burnos higiena bent kartą metuose jums išties reikalinga. Nustatyta, kad intensyvus kavos gėrimas yra pavojingesnis dantims nei intensyvus rūkymas. Dantys praranda reprezentatyvią spalvą, kurią sunku ištaisyti. Jei kavos negeriate ir renkatės arbatą – atkreipkite dėmesį kokią arbatą vartojate. Neretai pasitaiko, kad juodoji arbata taip pat itin smarkiai keičia dantų spalvą. Kaip ir raudonas vynas, juoda arbata turi didelę tanino koncentraciją, kuri skatina dantų dėmių atsiradimą.


Geriausia prevencija nuo rūgšties, cukraus ir kitų dantims kenkiančių elementų – pastovus ir reguliarus dantų valymas, skalavimas, valymas tarpdančių siūlu. Taip pat patariama, kad bent kartą metuose jums būtų atlikta profesionali burnos higiena. Taip ne tik užkirsite kelią akmenų susidarymui, bet ir palaikykite sveiką apydančių gleivinę, kas padės išvengti gingivitų bei periodantitų..


Saugokite ir tinkamai prižiūrėkite savo dantis bei burnos gleivinę!


bottom of page